Werknemer vaak ziek

Heb je een werknemer die vaak ziek is en wil je weten wat je hieraan kan doen? Een zieke werknemer ontslaan kan niet zo maar.

Wist je dat? Zoutberg & Zoutberg Advocaten is het #1 advocatenkantoor voor ondernemers. Heb je juridische hulp nodig bij een conflict waar je niet uit komt? Zoutberg & Zoutberg Advocaten helpt ondernemers op het gebied van het arbeidsrecht, huurrecht, incasso’s en ondernemingsrecht.

Je vindt in ons dé juridisch sparringpartner voor ondernemers die écht goed geholpen willen worden.

Frans Zoutberg

Advocaat, Zoutberg & Zoutberg Advocaten

Heb je een werknemer die vaak ziek is en wil je weten wat je hieraan kan doen? Een zieke werknemer ontslaan kan niet zomaar. In dit artikel vertellen we je wat je kan doen bij langdurig ziekteverzuim en welke maatregelen je kan nemen.

Werknemer vaak ziek

Het komt regelmatig voor dat werknemers voor een korte of langere periode vaak ziek zijn. Voor een werkgever kan dit verschillende gevolgen hebben en er zijn vaak vragen rondom de regels, verplichtingen en het ontslaan van een zieke werknemer. Hoe vaak mag een werknemer ziek zijn? Kan ik een werknemer ontslaan omdat diegene te vaak ziek is? Lees hieronder wat je kan doen als een werknemer vaak ziek is. Wil je liever direct geholpen worden? Neem dan contact met ons op

Werknemer vaak ziek

Wat is ziekteverzuim?

Ziekteverzuim betekent dat een werknemer afwezig is op het werk vanwege ziekte. Dit kan variëren van kortdurend ziekteverzuim, kortdurend frequent ziekteverzuim tot langdurig ziekteverzuim. Doordat ziekteverzuim leidt tot verstoring van de normale werkprocessen, heeft ziekteverzuim vaak invloed op de productiviteit en efficiëntie van een organisatie.

Dossier opbouwen?

Bescherm je bedrijf tegen onnodige juridische complicaties. Ontdek hoe een gedegen ontslagdossier je kan wapenen tegen mogelijke geschillen.

Essentieel voor:
Ontslaan van een medewerker
Voorkomen van rechtszaken
Verbeteren van de prestaties

Kortdurend ziekteverzuim

Kortdurend ziekteverzuim komt in vrijwel elk bedrijf voor. Het gaat hier om een korte periode van ziekte bijvoorbeeld door een griep, verkoudheid of hoofdpijn. Vaak kan de werknemer binnen een week alweer aan de slag en zijn er geen grote gevolgen aan het ziekteverzuim verbonden.

Frequent kortdurend ziekteverzuim

Er is sprake van frequent kortdurend ziekteverzuim indien een medewerker zich drie keer of vaker binnen 12 maanden ziek meldt voor een korte tijd. Frequent kortdurend ziekteverzuim kan uitdagingen met zich meebrengen voor werkgevers en de organisatie, omdat het kan leiden tot verstoring van de werkplanning, verminderde productiviteit en verhoogde werkdruk voor andere teamleden.

Langdurig ziekteverzuim

We spreken van langdurig ziekteverzuim indien een werknemer minimaal 6 weken achter elkaar ziek is. Dit kan voor de organisatie grotere gevolgen hebben omdat het loon van de werknemer gewoon doorbetaald moet worden en het werk opgevangen moet worden door andere werknemers.

Frequent ziekteverzuim gesprek

Meldt een werknemer zich vaak ziek? Dan kun je het beste eerst in gesprek gaan met jouw werknemer. Dit wordt ook wel een frequent ziekteverzuim gesprek genoemd. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het probleem en de werknemer bewust te maken van het verzuim. Het kan zijn dat er sprake is van een achterliggende reden voor het verzuim zoals hoge werkdruk, een vervelende thuissituatie, problemen met een collega of een onprettige sfeer op het kantoor. Door het probleem te achterhalen kan er misschien een oplossing worden gevonden om langdurig ziekteverzuim tegen te gaan.

Frequent ziekteverzuim gesprek

Werknemer vaak ziek, waar moet u rekening mee houden?

Wanneer een werknemer ziek is ben je verplicht om het loon gedurende twee jaar door te betalen. De loondoorbetaling bedraagt minimaal 70% van het laatst verdiende loon, waarbij het loon in het eerste jaar van ziekte niet lager mag zijn dat het wettelijk minimumloon. In de eerste twee jaar van ziekte is het niet mogelijk om een werknemer wegens zijn ziekte te ontslaan. Wel is het nog steeds mogelijk om iemand om een andere reden te ontslaan, bijvoorbeeld als je er achter komt dat iemand heeft gestolen. Je ontslaat dan niet wegens de ziekte.

Dossiers op orde?

Met de Dossier Quick Scan beoordelen we de huidige dossier documentatie of zetten we samen de eerste stap naar een gedegen dossier opbouw. Hulp nodig?

Essentieel voor:
Verbeter de prestaties
Maak ontslag mogelijk
Voorkom rechtszaken

Ontslag wegens te veel ziek

Zoals hierboven al werd benoemd is het niet mogelijk om iemand in de eerste twee jaar van zijn ziekte te ontslaan, omdat hij teveel of te lang ziek is. Na het tweede jaar van ziekte mag je de werknemer wel ontslaan, omdat de loondoorbetalingsverplichting dan stopt. Je dient het UWV wel om toestemming te vragen om de arbeidsovereenkomst te kunnen opzeggen. Wil je een werknemer al eerder ontslaan omdat hij te vaak ziek is? Dan kun je met de werknemer in gesprek gaan op het moment dat diegene niet ziek is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen met een vaststellingsovereenkomst. Hierin leggen jullie samen afspraken vast voor de beëindiging van het contract. Komen jullie er samen niet uit en wil de medewerker niet instemmen, dan kun je er voor kiezen om naar de kantonrechter te gaan. Dit is alleen mogelijk als de ziekte zeer ernstige gevolgen voor het bedrijf heeft.

Juridisch advies nodig bij een werknemer die te vaak ziek is?

Heb je een Werknemer die vaak ziek is en wil je graag juridisch advies? Bij Zoutberg & Zoutberg Advocaten kunnen we je helpen met al jouw vragen rondom het arbeidsrecht en ontslag bij een werknemer die vaak ziek is. Wil je een werknemer ontslaan die vaak ziek is? Dan kunnen we je begeleiden tijdens de gehele ontslagprocedure. Tijdens een gratis adviesgesprek bespreken we graag jouw situatie en kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen. Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.

Advies inplannen?

Je kunt een adviesgesprek inplannen zodat we samen jouw zaak kunnen bespreken.

Waarom Zoutberg & Zoutberg Advocaten?

N

Een no-nonsense aanpak

N

Toegankelijk en bereikbaar

N

Continu advies mogelijk

“Wij staan altijd voor jou klaar en en gaan altijd tot het uiterste. Elke zaak behandelen we met evenveel inzet en we vertellen jou precies waar het op staat.”

Jamie Zoutberg

Vragen?

Waar kunnen we je mee van dienst zijn?

Je kunt bij ons terecht voor alle juridische vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht, incasso’s en ondernemingsrecht. Heb je andere vragen? En wil je direct antwoord? Dan kan je ons altijd bellen op telefoonnummer 036-8450136 Liever niet bellen? Wij zijn ook bereikbaar via info@zzadvocaten.nl

"Geen ingewikkeld juridisch gedoe, maar duidelijke en eerlijke adviezen waar jij iets aan hebt."
Frans Zoutberg

Waar kunnen wij jou mee van dienst zijn?

Wij zijn er om jou te helpen. Heb je niet gevonden waar je naar zocht? Misschien passen de rechtsgebieden hiernaast beter bij jou.
$

Arbeidsrecht

$

Huurrecht

$

Incasso

$

Ondernemingsrecht

Blog overzicht

Overname bedrijf personeel ontslaan

Overname bedrijf personeel ontslaan

Heb je een bedrijf overgenomen of wordt jouw bedrijf overgenomen? Dan is het belangrijk om te bepalen wat er met het personeel moet gebeuren. Ontdek waar je rekening mee moet houden.

Lees meer

Ben jij op zoek naar een no-nonsense advocaat?

Wij maken het niet ingewikkelder dan dat het is en zeggen jou precies hoe het zit.

Neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de beste oplossing.

Adviesgesprek inplannenContact opnemen