Heb je een werknemer die voor langere tijd ziek is? Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw organisatie. Een zieke werknemer kan je niet zo maar ontslaan. In dit artikel vertellen we je wat je kan doen als je een zieke werknemer wil ontslaan.
Zoutberg & Zoutberg Advocaten helpt ondernemers op het gebied van het arbeidsrecht, huurrecht, incasso’s en ondernemingsrecht. Wij zijn daarmee dé juridisch sparringpartner voor ondernemers die écht goed geholpen willen worden.
- Gevolgen van een zieke werknemer voor uw bedrijf
- Mag je iemand ontslaan tijdens ziekte?
- Ontslag bij ziekte vast contract
- Zieke werknemer ontslaan met tijdelijk contract
- Werknemer ontslaan tijdens ziekte, wat mag wel?
- Zieke werknemer ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen
- Zieke werknemer ontslaan bij reorganisatie
- Juridische hulp nodig bij ontslag zieke werknemer?
Gevolgen van een zieke werknemer voor jouw bedrijf
Een regelmatige zieke werknemer kan gevolgen hebben voor jouw organisatie en bedrijfsvoering. Je bent verplicht het loon van de werknemer door te betalen zonder dat de werknemer kan werken. Daarnaast moet het werk worden opgevangen door iemand anders waardoor het de werkdruk kan verhogen voor de rest van het team. Maar mag je een zieke werknemer ontslaan? Lees hieronder alles over het ontslaan van een langdurig zieke werknemer
Mag je iemand ontslaan tijdens ziekte?
Het is in principe niet mogelijk om een zieke medewerker te ontslaan gedurende de eerste twee jaar van ziekte. Het is wel mogelijk om een werknemer tijdens ziekte te ontslaan indien de ontslagprocedure is gestart voordat de werknemer ziek werd. Daarnaast is het onder omstandigheden mogelijk om een zieke werknemer te ontslaan Indien het ontslag niks met de ziekte te maken heeft bij bijvoorbeeld een ontslag op staande voet.

Ontslag bij ziekte vast contract
Tijdens de eerste twee jaar van ziekte is het niet mogelijk om een werknemer wegens zijn ziekte te ontslaan. Tijdens de eerste twee jaar ben je verplicht om 70% van het loon door te betalen. Gedurende de eerste twee jaar van ziekte ben je verplicht om 70% van het loon door te betalen, waarbij je in het eerste jaar verplicht bent om minimaal het wettelijk minimumloon (indien dit hoger is dan de 70%) door te betalen. Na deze twee jaar mag je een zieke werknemer wel ontslaan.
Zieke werknemer ontslaan met een tijdelijk contract
Bij een zieke werknemer met een tijdelijk contract ben je verplicht om het loon door te betalen tot het einde van het contract. Je kan er vervolgens voor kiezen om het contract niet te verlengen. Tussentijdse opzegging wegens ziekte is in principe niet mogelijk.
Werknemer ontslaan tijdens ziekte, wat mag wel?
Wil je toch een werknemer ontslaan omdat diegene vaak ziek is? Ontslag wegens frequent ziekteverzuim is alleen mogelijk wanneer de ziekte van de werknemer grote gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld wanneer het werk van andere collega’s onder druk komt te staan. Daarnaast mag je een werknemer tijdens ziekte wel ontslaan in zijn proeftijd. Bij een ontslag op staande voet is het ook mogelijk om iemand tijdens ziekte te ontslaan.

Zieke werknemer ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen
Mag je een zieke werknemer ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen? Om een werknemer te ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen moet je een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. Indien je de aanvraag hebt ingediend voordat de werknemer zich ziek meldt, dan vormt de ziekte geen belemmering voor het UWV om toestemming te verlenen voor de opzegging. Is de aanvraag pas na de ziekte ingediend dan geldt er een opzegverbod en is het niet mogelijk om de zieke werknemer te ontslaan.
Zieke werknemer ontslaan bij reorganisatie
Een zieke werknemer ontslaan bij reorganisatie, mag dat wel? Nee, tijdens een reorganisatie is het nog steeds niet mogelijk om een zieke werknemer te ontslaan. Ook tijdens een reorganisatie geldt namelijk het opzegverbod totdat de werknemer volledig hersteld is, of na 2 jaar ziekte.
Juridische hulp nodig bij ontslag zieke werknemer?
Wil je een zieke werknemer ontslaan omdat het grote gevolgen heeft voor jouw organisatie? Bij Zoutberg & Zoutberg Advocaten helpen we je met het juiste juridische advies en zorgen we ervoor dat je precies weet wat je kan verwachten. Tijdens een kennismakingsgesprek bespreken we graag de mogelijkheden en kijken we samen hoe we je het beste kunnen helpen. Plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.
- Een no-nonsense aanpak
- Toegankelijk en bereikbaar
- Continu advies mogelijk