Werknemer komt niet opdagen

Heb je een werknemer die bewust niet komt opdagen op werk? Dan zijn er verschillende maatregelen die je kan nemen. In dit artikel vertellen we je precies wat te doen als jouw werknemer niet komt opdagen.

Redenen voor het niet komen opdagen op het werk

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een werknemer niet komt opdagen op werk. Het kan zijn dat een werknemer ziek is, er sprake is van een calamiteit of onvoorziene omstandigheden zoals een file of vertraging met de trein. In zulke gevallen is het vooral belangrijk dat de werknemer zo snel mogelijk contact opneemt over de situatie en uitlegt wat er is gebeurd. Maar het kan ook zijn dat een werknemer bewust niet komt opdagen en dan is er sprake van werkweigering. Een werknemer is dan ongeoorloofd afwezig en daar kunnen consequenties aan worden verbonden.

Dossier opbouwen?

Bescherm je bedrijf tegen onnodige juridische complicaties. Ontdek hoe een gedegen ontslagdossier je kan wapenen tegen mogelijke geschillen.

Essentieel voor:
Ontslaan van een medewerker
Voorkomen van rechtszaken
Verbeteren van de prestaties

Wat als mijn werknemer niet komt opdagen?

Het niet verschijnen op het werk heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel de werkgever als het team. Het kan leiden tot vertragingen, verminderde productiviteit en extra werkbelasting voor collega's. Bovendien kan het de werksfeer negatief beïnvloeden en leiden tot maatregelen, zoals waarschuwingen of zelfs ontslag. Maar wat kan je doen als een werknemer niet komt opdagen?

Werknemer komt niet opdagen en is niet bereikbaar

Werknemer komt niet opdagen en is niet bereikbaar

Komt een werknemer niet opdagen op werk en is diegene ook niet bereikbaar? Als werkgever weet je niet wat er is gebeurd en het is vaak lastig om dan gepast te handelen. Als eerst is het belangrijk dat je probeert contact te blijven opnemen met de werknemer. Dit kan zijn door regelmatig te bellen, sms’en en mailen. Wanneer de werknemer onbereikbaar blijft of herhaaldelijk niet komt opdagen kan je er voor kiezen het loon stop te zetten. Doe dit wel altijd in overleg met een jurist of advocaat. Dit kan er namelijk toe leiden dat de werknemer vanzelf contact opneemt. Je moet dit wel altijd schriftelijk aankondigen bij de werknemer. Als laatste kan je overgaan tot ontslag op staande voet wanneer een werknemer niet komt opdagen en onbereikbaar blijft.

Aangetekende brief wanneer werknemer niet komt opdagen

Komt een werknemer regelmatig bewust niet opdagen of is een werknemer voor langere tijd afwezig zonder geldige reden? Dan kan je als werkgever eerst een aangetekende brief sturen. Deze dient als officiële waarschuwing en kan gebruikt worden voor het opbouwen van een dossier. In de brief kan verzocht worden om contact op te nemen of weer op het werk te komen.

Dossiers op orde?

Met de Dossier Quick Scan beoordelen we de huidige dossier documentatie of zetten we samen de eerste stap naar een gedegen dossier opbouw. Hulp nodig?

Essentieel voor:
Verbeter de prestaties
Maak ontslag mogelijk
Voorkom rechtszaken

Ontslag wegens niet komen opdagen

Als een werknemer zonder geldige reden niet komt opdagen, kan dit uiteindelijk een reden zijn voor ontslag op staande voet. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst onmiddellijk wordt beëindigd. Ontslag op staande voet voor het niet op komen dagen op werk is een ernstige maatregel en wordt meestal genomen als er sprake is van herhaaldelijke schendingen van de arbeidsvoorwaarden door de werknemer. Als werkgever moet je zorgvuldig overwegen of de situatie het ontslag rechtvaardigt en ervoor zorgen dat juridische richtlijnen gevolgd worden om mogelijke geschillen te voorkomen.

Loon wanneer een werknemer komt niet meer opdagen

Een werknemer komt niet meer opdagen, ben je dan nog verplicht om loon te betalen? Wanneer een werknemer ongeoorloofd afwezig is ben je niet verplicht om het loon uit te betalen voor de niet gewerkte uren. Het is wel belangrijk dat je de werknemer hiervan (schriftelijk) op de hoogte brengt.

Werknemer komt niet opdagen tijdens opzegtermijn

Komt een werknemer niet opdagen tijdens de opzegtermijn? Zowel werkgever als werknemer dienen zich aan de opzegtermijn te houden. Indien een werknemer niet komt opdagen tijdens de opzegtermijn, dan kan je als werkgever aanspraak maken op een schadevergoeding. De schadevergoeding bedraagt het bedrag aan loon dat betaald had moeten worden vanaf het m0ment dat de werknemer niet meer is komen opdagen tot en met de datum waarop de arbeidsovereenkomst had moeten beëindigen.

Zieke werknemer komt niet opdagen

Het kan natuurlijk zijn dat een werknemer ziek is en hierdoor niet naar het werk kan komen. Een werknemer moet zich dan op tijd afmelden, maar het kan wel eens voorkomen dat een werknemer dit vergeet of te ziek is om zich ziek te melden. Wanneer een werknemer niet komt opdagen omdat hij ziek is, dan heeft de werknemer recht op doorbetaling van zijn loon. Een zieke werknemer is wel verplicht om mee te werken aan zijn eigen re-integratie. Dit kan zijn door contact te hebben met de werkgever of langs te gaan bij de bedrijfsarts. Is een werknemer langdurig of regelmatig ziek? Dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor de organisatie. Een zieke werknemer ontslaan kan niet zo maar.

Is een medewerker vaak ziek? Lees dan het artikel waarin we uitleggen wat je kan doen als een werknemer vaak ziek is.

Werknemer komt niet opdagen bij bedrijfsarts

Wat als een werknemer niet komt opdagen bij de bedrijfsarts? Je kan het beste eerst met de werknemer in gesprek gaan om te achterhalen waarom de werknemer niet is komen opdagen bij de bedrijfsarts. Misschien is de werknemer het vergeten of heeft hij de afspraak niet gezien. In dat geval is het het beste om meteen een nieuwe afspraak in te plannen en deze goed door te geven. Komt een werknemer bewust niet opdagen bij de bedrijfsarts? Dan kun je het loon opschorten. Voordat je het loon opschort, dien je de werknemer daar schriftelijk voor te waarschuwen.

Werknemer komt niet opdagen op eerste werkdag

Soms komt het voor dat een werknemer niet op zijn eerste werkdag verschijnt, bijvoorbeeld omdat diegene ander werk heeft gevonden. Wanneer een werknemer op de eerste dag niet komt opdagen en je een proeftijd overeen bent gekomen, kan je hem in de proeftijd ontslaan.

Dossiers op orde?

Met de Dossier Quick Scan beoordelen we de huidige dossier documentatie of zetten we samen de eerste stap naar een gedegen dossier opbouw. Hulp nodig?

Essentieel voor:
Verbeter de prestaties
Maak ontslag mogelijk
Voorkom rechtszaken

Oproepkracht komt niet opdagen

Heb je een oproepkracht in dienst en komt deze niet opdagen? Een oproepkracht is verplicht om te komen werken wanneer deze opgeroepen wordt binnen de oproeptermijn. Als werkgever moet je een werknemer minstens vier dagen van te voren oproepen voor werk (tenzij anders afgesproken in de arbeidsovereenkomst). Wanneer een oproepkracht niet komt opdagen zonder geldige reden is er sprake van werkweigering. Als een werknemer minder dan vier dagen van te voren wordt opgeroepen is de werknemer niet verplicht om te komen.

Werknemer komt niet opdagen na vakantie

Komt een werknemer niet opdagen na vakantie? Neem dan altijd eerst contact op met de werknemer over de situatie. Het kan zijn dat de werknemer vertraging had en daardoor pas een dag later terug is. Je kan met de werknemer in overleg gaan om te kijken of er een extra vakantiedag wordt opgenomen of het loon wordt ingehouden.

Juridische hulp nodig bij een werknemer die niet komt opdagen?

Wil je een werknemer ontslaan die regelmatig niet komt opdagen? Dan is het belangrijk dat je je aan de juiste regels houdt. Bij Zoutberg & Zoutberg advocaten helpen we je graag met al je juridische vraagstukken. Tijdens een gratis adviesgesprek bespreken we graag jouw situatie en kijken we samen wat wij voor je kunnen betekenen. Plan vrijblijvend een adviesgesprek in, dan helpen we je direct verder.

Advies inplannen?

Je kunt een adviesgesprek inplannen zodat we samen jouw zaak kunnen bespreken.

Waarom Zoutberg & Zoutberg Advocaten?

N

Een no-nonsense aanpak

N

Toegankelijk en bereikbaar

N

Continu advies mogelijk

“Wij staan altijd voor jou klaar en en gaan altijd tot het uiterste. Elke zaak behandelen we met evenveel inzet en we vertellen jou precies waar het op staat.”

Jamie Zoutberg

Vragen?

Waar kunnen we je mee van dienst zijn?

Je kunt bij ons terecht voor alle juridische vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht, incasso’s en ondernemingsrecht. Heb je andere vragen? En wil je direct antwoord? Dan kan je ons altijd bellen op telefoonnummer 036-8450136 Liever niet bellen? Wij zijn ook bereikbaar via info@zzadvocaten.nl

"Geen ingewikkeld juridisch gedoe, maar duidelijke en eerlijke adviezen waar jij iets aan hebt."
Frans Zoutberg

Waar kunnen wij jou mee van dienst zijn?

Wij zijn er om jou te helpen. Heb je niet gevonden waar je naar zocht? Misschien passen de rechtsgebieden hiernaast beter bij jou.
$

Arbeidsrecht

$

Huurrecht

$

Incasso

$

Ondernemingsrecht

Blog overzicht

Overname bedrijf personeel ontslaan

Overname bedrijf personeel ontslaan

Heb je een bedrijf overgenomen of wordt jouw bedrijf overgenomen? Dan is het belangrijk om te bepalen wat er met het personeel moet gebeuren. Ontdek waar je rekening mee moet houden.

Lees meer

Ben jij op zoek naar een no-nonsense advocaat?

Wij maken het niet ingewikkelder dan dat het is en zeggen jou precies hoe het zit.

Neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de beste oplossing.

Adviesgesprek inplannenContact opnemen

No-nonsense advocatenkantoor

Dossier opbouwen?

Bescherm je bedrijf tegen onnodige juridische complicaties. Ontdek hoe een gedegen ontslagdossier je kan wapenen tegen mogelijke geschillen.

Wist je dat? Voorkomen is beter dan genezen. Met de Quick Scan voorkom je juridische claims.