Rechten werkgever bij ziekte werknemer

Heb je een werknemer die ziek is? Ontdek welke rechten jij als werkgever hebt om te zorgen dat jouw werknemer snel weer aan het werk kan.

Wanneer een werknemer ziek is, sta je als werkgever voor uitdagingen en vragen zoals: "Mag een werkgever vragen waarom je ziek bent?" of "Hoe vaak mag een werkgever bellen bij ziekte?". In dit artikel leggen we je uit wat de rechten en plichten van werkgevers zijn bij ziekte van werknemers.

Mag werkgever vragen naar ziekte?

Bij de eerste ziektemelding rijzen vaak vragen zoals "Mag werkgever vragen naar ziekte?" en "Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?". Een werkgever mag naar de algemene aard van de ziekte informeren, maar niet naar specifieke medische details.

Komt een werknemer niet opdagen en weet je niet of ziekte de reden is? Lees dan het artikel medewerker komt niet opdagen. Hierin leggen we je uit wat de juiste vervolgstappen zijn en waar je rekening mee moet houden.

Werknemer vaak ziek

Als een werknemer vaak ziek is dan heeft dit gevolgen voor de productiviteit binnen het bedrijf. Indien de werknemer goed presteert zal je met jouw werknemer in gesprek moeten gaan om te bepalen wat de oorzaak van de ziekte is. Mogelijk kunnen jullie samen bepalen of dit kan worden voorkomen of kan worden verholpen.

Presteert een werknemer naast het veelvoorkomende ziekteverzuim slecht? Dan wil je misschien weten wat de mogelijkheden zijn om een zieke werknemer te ontslaan.

Hulp nodig binnen het arbeidsrecht?

Geschillen op de werkvloer kunnen voor veel spanningen zorgen. Wij zijn er voor je om te adviseren en te procederen waar dit nodig is. Wij zijn dé advocaten in Almere voor ondernemers. Door onze oprechte betrokkenheid en oplossingsgerichtheid functioneren wij als een extern juridisch verlengstuk van jouw organisatie.

Rechten en plichten bij ziekte

Het is essentieel voor jou als werkgever om bekend te zijn met de rechten en plichten bij ziekte. De Wet Verbetering Poortwachter is een kritiek stuk wetgeving dat de verplichtingen van de werkgever schetst bij langdurige ziekte van een werknemer.

Rechten werkgever bij ziekte werknemer tijdens ziekteverzuim

Tijdens het ziekteverzuim heeft de werkgever het recht om de situatie te monitoren en te beoordelen, zulks in overeenstemming met de "rechten en plichten werkgever en werknemer bij ziekte". Dit houdt in dat de werkgever regelmatig contact mag opnemen, maar moet hierbij de privacy van de werknemer respecteren.

Plichten werknemer bij ziekte

Bij re-integratie komen de "plichten werknemer bij ziekte" en de "verplichtingen werknemer bij ziekte" aan bod. Het is belangrijk dat er een evenwicht wordt gevonden tussen de re-integratie-inspanningen van de werknemer en de ondersteuning van de werkgever.

Langdurige ziekte werknemer

In geval van langdurige ziekte bij een werknemer moet de werkgever een zorgvuldige afweging maken. Ontslag is een optie, maar kan alleen als aan alle wettelijke vereisten is voldaan, rekening wordt gehouden met de rechten en plichten van een zieke werknemer.

Het kan soms best lastig zijn.

Het inschakelen van een advocaat is vaak duur. Het wordt echter pas echt duur als het conflict hoog is opgelopen. Voorkomen is beter dan genezen.

✔ Altijd juridisch advies
✔ Weet waar je aan toe bent
✔ Vast aanspreekpunt

Loondoorbetaling

Zo kan een werkgever overwegen een werknemer te ontslaan wegens langdurige ziekte na een periode van minimaal 2 jaar (104 weken). Tijdens deze periode moet de werkgever loon doorbetalen en samen met de werknemer voldoende inspanningen verrichten voor re-integratie. Na deze periode kan, indien aan de overige wettelijke vereisten is voldaan, ontslag op basis van langdurige arbeidsongeschiktheid worden overwogen.

Voor gedetailleerde informatie is het raadzaam specifiek juridisch advies in te winnen. Heb je hier hulp bij nodig? Zoutberg & Zoutberg Advocaten is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en helpt andere ondernemers bij het terugdringen van ziekteverzuim.

Langdurige ziekte werknemer

Heb je een werknemer die langdurig ziek is? Dan moet je rekening houden met de wetgeving. De Wet Verbetering Poortwachter biedt een kader voor de "verplichtingen werkgever bij ziekte" en de "rechten zieke werknemer".

Wet Verbetering Poortwachter

De Wet Verbetering Poortwachter is een belangrijke wet in het Nederlandse arbeidsrecht die is ingevoerd om langdurig ziekteverzuim van werknemers te verminderen en snellere re-integratie in het arbeidsproces te bevorderen.

Belangrijkste punten uit de Wet Verbetering Poortwachter:

  • Vroege interventie: melding en analyse binnen 6 weken na ziekte.
  • Plan van aanpak: opstellen binnen 8 weken, regelmatige evaluatie.
  • Voortgangsbesprekingen: elke 6 weken tussen werkgever en werknemer.
  • Re-integratiedossier: voortdurende documentatie van het re-integratieproces.
  • Eerstejaarsevaluatie: beoordeling na 1 jaar ziekte.
  • Re-integratieverslag: opstellen na 20 maanden, essentieel voor WIA-beoordeling.
  • Loondoorbetaling: verplicht voor maximaal 2 jaar.
  • Passend werk: zoeken naar mogelijkheden binnen of buiten het bedrijf.

Rechten en plichten zieke werknemer?

Niemand zit te wachten op een zieke werknemer. Veelvoorkomende valkuilen zijn onder meer onvoldoende communicatie of het niet naleven van wettelijke verplichtingen. Het is dan ook belangrijk om een duidelijk ziekteverzuimbeleid te hebben en regelmatig jouw kennis over de rechten en plichten ziektewet door te nemen.

Het is cruciaal voor jou als werkgever om een evenwichtige aanpak te hanteren die de rechten van de werknemer respecteert, terwijl ook jouw bedrijfsbelangen worden behartigd. Kennis van de relevante wetgeving is hierbij essentieel. Heb je hulp nodig? Bij Zoutberg & Zoutberg advocaten staan we voor je klaar.

Advies inplannen?

Je kunt een adviesgesprek inplannen zodat we samen jouw zaak kunnen bespreken.

Waarom Zoutberg & Zoutberg Advocaten?

N

Een no-nonsense aanpak

N

Toegankelijk en bereikbaar

N

Continu advies mogelijk

“Wij staan altijd voor jou klaar en en gaan altijd tot het uiterste. Elke zaak behandelen we met evenveel inzet en we vertellen jou precies waar het op staat.”

Jamie Zoutberg

Vragen?

Waar kunnen we je mee van dienst zijn?

Je kunt bij ons terecht voor alle juridische vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht, incasso’s en ondernemingsrecht. Heb je andere vragen? En wil je direct antwoord? Dan kan je ons altijd bellen op telefoonnummer 036-8450136 Liever niet bellen? Wij zijn ook bereikbaar via info@zzadvocaten.nl

"Geen ingewikkeld juridisch gedoe, maar duidelijke en eerlijke adviezen waar jij iets aan hebt."
Frans Zoutberg

Waar kunnen wij jou mee van dienst zijn?

Wij zijn er om jou te helpen. Heb je niet gevonden waar je naar zocht? Misschien passen de rechtsgebieden hiernaast beter bij jou.
$

Arbeidsrecht

$

Huurrecht

$

Incasso

$

Ondernemingsrecht

Blog overzicht

Overname bedrijf personeel ontslaan

Overname bedrijf personeel ontslaan

Heb je een bedrijf overgenomen of wordt jouw bedrijf overgenomen? Dan is het belangrijk om te bepalen wat er met het personeel moet gebeuren. Ontdek waar je rekening mee moet houden.

Lees meer
Vaststellingsovereenkomst

Vaststellingsovereenkomst

Wil je een werknemer ontslaan door middel van een vaststellingsovereenkomst en waar moet je rekening mee houden? Dat leggen we je uit. Lees meer.

Lees meer

Ben jij op zoek naar een no-nonsense advocaat?

Wij maken het niet ingewikkelder dan dat het is en zeggen jou precies hoe het zit.

Neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de beste oplossing.

Adviesgesprek inplannenContact opnemen

No-nonsense advocatenkantoor

Hulp nodig bij het arbeidsrecht?

Ontdek een arbeidsrechtadvocaat voor je kan betekenen

Wist je dat? Je kan ook geholpen worden bij het voorkomen van juridische geschillen.