Vaststellingsovereenkomst

Wil je een werknemer ontslaan door middel van een vaststellingsovereenkomst en waar moet je rekening mee houden? Dat leggen we je uit. Lees meer.

Wist je dat? Zoutberg & Zoutberg Advocaten is het #1 advocatenkantoor voor ondernemers. Heb je juridische hulp nodig bij een conflict waar je niet uit komt? Zoutberg & Zoutberg Advocaten helpt ondernemers op het gebied van het arbeidsrecht, huurrecht, incasso’s en ondernemingsrecht.

Je vindt in ons dé juridisch sparringpartner voor ondernemers die écht goed geholpen willen worden.

Frans Zoutberg

Advocaat, Zoutberg & Zoutberg Advocaten

Wil je een werknemer ontslaan door middel van een vaststellingsovereenkomst en waar moet je rekening mee houden? Dat leggen we je uit. In dit artikel vertellen we je alles over een vaststellingsovereenkomst en waar je precies rekening mee moet houden.

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst tussen werkgever en werknemer waarmee het dienstverband met wederzijds goedvinden wordt beëindigd. Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. In het contract worden alle afspraken over het ontslag vastgelegd.

Vaststellingsovereenkomst
Photographer: Firat Fotografie

Wanneer sluit je een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst kan door de werkgever worden aangeboden wanneer de werkgever een werknemer wil ontslaan. Als werkgever is het vaak makkelijker om het ontslag onderling met de werknemer te regelen. Wil je een werknemer ontslaan zonder een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV of een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter? Dan is een vaststellingsovereenkomst een goedkope en snelle manier.

Hulp nodig binnen het arbeidsrecht?

Geschillen op de werkvloer kunnen voor veel spanningen zorgen. Wij zijn er voor je om te adviseren en te procederen waar dit nodig is. Wij zijn dé advocaten in Almere voor ondernemers. Door onze oprechte betrokkenheid en oplossingsgerichtheid functioneren wij als een extern juridisch verlengstuk van jouw organisatie.

Waarom sluit je een Vaststellingsovereenkomst?

Een beëindiging van het dienstverband via een vaststellingsovereenkomst kan zowel voor de werkgever als de werknemer verschillende voordelen hebben. In een vaststellingsovereenkomst worden afspraken gemaakt over het ontslag zodat voor beide partijen duidelijk is wat er van hen wordt verwacht. De vaststellingsovereenkomst wordt in overleg gemaakt waardoor conflicten over het ontslag vermeden kunnen worden. Het vermijden van een gerechtelijke procedure scheelt daarnaast kosten en tijd.

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst

In de vaststellingsovereenkomst worden alle afspraken rondom het ontslag vastgelegd. In de vaststellingsovereenkomst wordt vaak opgenomen dat de arbeidsovereenkomst op initatief van de werkgever is geëindigd. Daarnaast staat in de vaststellingsovereenkomst wanneer de arbeidsovereenkomst eindigt, of er een opzegtermijn in acht is genomen en worden er afspraken gemaakt over eventuele vergoedingen.

Vaststellingsovereenkomst transitievergoeding

Indien een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door de kantonrechter of wordt opgezegd met toestemming van het UWV, dan dient de werkgever in principe een transitievergoeding te betalen. Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden is het niet verplicht om een transitievergoeding te betalen, maar dit is wel te doen gebruikelijk. Een werknemer zal sneller met de vaststellingsovereenkomst instemmen indien er een transitievergoeding wordt betaald.

Bedenktijd vaststellingsovereenkomst

In de vaststellingsovereenkomst dient de werknemer een bedenktermijn van twee weken te worden gegund. Gedurende deze bedenktermijn heeft de werknemer het recht om de vaststellingsovereenkomst (zonder reden) te ontbinden. Indien de bedenktermijn niet staat opengenomen in de vaststellingsovereenkomst, dan bedraagt de bedenktermijn drie weken.

Het kan soms best lastig zijn.

Het inschakelen van een advocaat is vaak duur. Het wordt echter pas echt duur als het conflict hoog is opgelopen. Voorkomen is beter dan genezen.

✔ Altijd juridisch advies
✔ Weet waar je aan toe bent
✔ Vast aanspreekpunt

Vaststellingsovereenkomst bij ziekte

Een zieke werknemer ontslaan mag niet, omdat er een opzegverbod geldt. Een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte is vaak ook geen oplossing, omdat de werknemer na afloop van het dienstverband dan geen aanspraak kan maken op een uitkering. Als werkgever ben je verplicht om het loon gedurende de ziekte door te betalen en door in te stemmen met het ontslag pleegt de werknemer een benadelingshandeling ten opzichte van het UWV.

Vaststellingsovereenkomst laten controleren?

Wil jij juridisch advies over jouw vaststellingsovereenkomst? Zorg ervoor dat je vaststellingsovereenkomst goed opgesteld is en je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Bij Zoutberg & Zoutberg Advocaten helpen we je graag met het opstellen of contoleren van jouw vaststellingsovereenkomst. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bespreken we graag jouw situatie en kijken we hoe wij jou het beste kunnen helpen. Plan direct een gratis adviesgesprek in.

Advies inplannen?

Je kunt een adviesgesprek inplannen zodat we samen jouw zaak kunnen bespreken.

Waarom Zoutberg & Zoutberg Advocaten?

N

Een no-nonsense aanpak

N

Toegankelijk en bereikbaar

N

Continu advies mogelijk

“Wij staan altijd voor jou klaar en en gaan altijd tot het uiterste. Elke zaak behandelen we met evenveel inzet en we vertellen jou precies waar het op staat.”

Jamie Zoutberg

Vragen?

Waar kunnen we je mee van dienst zijn?

Je kunt bij ons terecht voor alle juridische vraagstukken op het gebied van arbeidsrecht, huurrecht, incasso’s en ondernemingsrecht. Heb je andere vragen? En wil je direct antwoord? Dan kan je ons altijd bellen op telefoonnummer 036-8450136 Liever niet bellen? Wij zijn ook bereikbaar via info@zzadvocaten.nl

"Geen ingewikkeld juridisch gedoe, maar duidelijke en eerlijke adviezen waar jij iets aan hebt."
Frans Zoutberg

Waar kunnen wij jou mee van dienst zijn?

Wij zijn er om jou te helpen. Heb je niet gevonden waar je naar zocht? Misschien passen de rechtsgebieden hiernaast beter bij jou.
$

Arbeidsrecht

$

Huurrecht

$

Incasso

$

Ondernemingsrecht

Ben jij op zoek naar een no-nonsense advocaat?

Wij maken het niet ingewikkelder dan dat het is en zeggen jou precies hoe het zit.

Neem contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de beste oplossing.

Adviesgesprek inplannenContact opnemen