Heb je een bedrijf overgenomen of wordt jouw bedrijf overgenomen? Dan is het belangrijk om te bepalen wat er met het personeel moet gebeuren. Ontdek waar je rekening mee moet houden.
Wat kom je te weten?
Overname van een bedrijf met personeel
De overname van een bedrijf met personeel brengt unieke uitdagingen met zich mee. Werkgevers en overnemende partijen staan vaak voor vragen zoals "Wat gebeurt er met personeel bij een bedrijfsovername?" en "Is ontslag na overname toegestaan?". Dit artikel gaat in op de rechten, plichten en opties met betrekking tot personeel bij bedrijfsovernames. Er zijn om te beginnen twee kanten. Je gaat mogelijk jouw bedrijf met personeel verkopen of je gaat een bedrijf overnemen met personeel.
- Bedrijf verkopen met personeel
- Overname bedrijf met personeel
Bedrijf verkopen met personeel
Wil je een bedrijf verkopen met personeel? Dan moet er vooraf aandacht besteed worden aan de overdracht van arbeidsvoorwaarden en arbeidsovereenkomsten. Het personeel moet tijdig en adequaat geïnformeerd worden over de veranderingen.
Overname bedrijf met personeel
Bij een bedrijfsovername met personeel is de eerste stap het beoordelen van de bestaande arbeidsovereenkomsten. Het is cruciaal om te begrijpen wat de wettelijke en contractuele verplichtingen zijn ten opzichte van het huidige personeel.
Een bedrijfsovername is een ingrijpende gebeurtenis die ondersteuning vereist.
Heb je een bedrijf overgenomen of wordt jouw bedrijf overgenomen? Dan is het belangrijk om te bepalen wat er met het personeel moet gebeuren. Ontdek waar je rekening mee moet houden.
Ontvang direct duidelijkheid over:
✔ Is ontslag toegestaan?
✔ Hoe ga ik om met personeel dat niet mee wil
✔ Advies gesprek van 15 minuten
+ 97% beoordeelt het advies als zeer bruikbaar
Waar moet je rekening mee houden bij een bedrijfsovername met personeel?
Een bedrijfsovername met personeel is een complex proces waarbij zorgvuldige planning en naleving van wettelijke vereisten essentieel zijn. Het succesvol integreren of ontslaan van personeel vereist een evenwichtige aanpak met aandacht voor zowel de zakelijke doelstellingen als de rechten en het welzijn van werknemers.
Vragen van personeel bij overname
De vragen van personeel bij een overname kunnen variëren van zorgen over baanbehoud tot vragen over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Transparante communicatie en betrokkenheid zijn essentieel om onzekerheid en weerstand te verminderen.
Bij bedrijfsovernames zijn uit de hand gelopen juridische conflicten veelal te voorkomen.
Ontdek tijdens een bedrijfsovername adviesgesprek van 30 minuten wat de valkuilen zijn voor jouw situatie en wat de mogelijke oplossingen hiervoor zijn.
Duidelijkheid over:
✔ Wat gebeurt er met personeel bij een bedrijfsovername?
✔ Hoe voorkom ik juridische blunders?
+ 97% beoordeelt het advies als zeer bruikbaar
Personeel wil niet mee bij bedrijfsovername
Het kan ook voorkomen dat personeel niet mee wil bij een bedrijfsovername. In deze gevallen is het belangrijk om de rechten en wensen van de werknemers te respecteren, terwijl tegelijkertijd wordt gezocht naar passende oplossingen.
Het kan ook zo zijn dat je als overnemende partij het personeel wil ontslaan. Voor de overnemende partij is het belangrijk om te bepalen wat hier de mogelijkheden voor zijn. Voor de partij die wordt overgenomen is het belangrijk om te bepalen hoe je wil dat er met jouw werknemers wordt omgegaan.
Overname personeel bij bedrijfsovername
Wil het personeel wel mee en wil de overnemer het personeel ook overnemen? Dan zal de overnemer de bestaande arbeidsovereenkomsten overnemen. Ook dit kan complex zijn, vooral als er veranderingen in de bedrijfsvoering worden gepland. Laat je hierover altijd adviseren door een arbeidsrecht advocaat.
Arbeidscontracten laten controleren? Dat is mogelijk. Doe dit vooraf want problemen voorkomen is vaak beter en goedkoper dan genezen. Laat je door Zoutberg & Zoutberg Advocaten vrijblijvend adviseren.
Overname bedrijf personeel ontslaan
Ontslag na overname is een gevoelig onderwerp. Hoewel ontslagen soms onvermijdelijk zijn, moeten ze worden uitgevoerd volgens de wettelijke regels en met respect voor de rechten van werknemers.
Let op! Bij sommige bedrijfsovernames gaat het personeel automatisch over en kan je geen keuze maken in het wel of niet overnemen van het personeel. Dat is bijvoorbeeld het geval als een busmaatschappij een bepaalde aanbesteding wint en de bussen overneemt van degene die de vorige aanbesteding uitvoerde. Dat is een zogenoemde "kapitaalintensieve sector" en gaat het personeel automatisch mee over. Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan de overname contact op te nemen met een arbeidsrecht advocaat die jou kan informeren over jouw rechten en plichten.
Bedrijfsovername personeel ontslaan
Bedrijfsovername en het personeel ontslaan? Het is is dan cruciaal om de juridische gronden voor ontslag te begrijpen en de juiste procedures te volgen. Dit omvat bij grotere organisaties ook vaak het opstellen van een sociaal plan of het voeren van overleg met vakbonden of personeelsvertegenwoordiging.
Het personeel ontslaan bij bedrijfsovername vereist een zorgvuldige afweging van de zakelijke behoeften en de wettelijke vereisten. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de impact op de overgebleven werknemers en de bedrijfscultuur.
Hulp nodig bij ontslaan van personeel bij een bedrijfsovername?
Zoutberg & Zoutberg Advocaten is gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.