Wat kom je te weten?
- 1 Bedrijfsbeëindiging
- 2 Bedrijf stoppen met personeel
- 3 Een bedrijfsbeëindiging is een ingrijpende gebeurtenis die ondersteuning vereist.
- 4 Rechten werknemer bij bedrijfsbeëindiging
- 5 Rechten werknemer bij bedrijfsbeëindiging bij grotere bedrijven
- 6 Bedrijfsbeëindiging transitievergoeding
- 7 Vaststellingsovereenkomst bij het stoppen van jouw onderneming
- 8 Juridische hulp nodig bij het stoppen van jouw bedrijf met personeel?
Bedrijfsbeëindiging
Je bent jouw bedrijf ooit begonnen omdat je kansen zag in de markt, jouw passie wilde volgen of om impact te maken op de maatschappij. Wat de reden ook is, het kan zo zijn dat het nu tijd is om de onderneming te stoppen. Een bedrijfsbeëindiging heeft impact op jouw persoonlijke situatie maar ook op het leven van jouw werknemers en partners. Wat nu?
“Ik wil stoppen met mijn bedrijf”
Wil je een bedrijf stoppen met personeel? Dat kan. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten, lees je waar je rekening mee moet houden en kom je erachter met welke juridische rechten en plichten je rekening moet houden.
Bij bedrijfsbeëindiging zijn uit de hand gelopen juridische conflicten veelal te voorkomen.
Een bedrijfsbeëindiging heeft impact op jouw persoonlijke situatie maar ook op het leven van jouw werknemers en partners.
Ontvang direct duidelijkheid over:
✓ Is er sprake van een transitievergoeding?
✓ Wat zijn de grootste valkuilen?
✓ Advies gesprek van 15 minuten
+ 97% beoordeelt het advies als zeer bruikbaar
Bedrijf stoppen met personeel
Als ondernemer maak je de keuze om te starten en ook jij bent degene die de keuze zal maken om het bedrijf te stoppen. Het stoppen van jouw bedrijf kan meerdere redenen hebben. Heb je een bedrijf met personeel? Dan zul je deze beslissing moeten delen met jouw werknemers. Jouw werknemers hebben samen met jou het bedrijf gerund en nu zal je jouw werknemers moeten ontslaan. Indien je het bedrijf stopt zal je met jouw werknemers tot een overeenkomst moeten komen. Hierbij is het vooropgesteld belangrijk dat je op een goede manier afscheid van elkaar neemt.
Waar moet je rekening mee houden?
Er zal onder andere moeten worden gesproken over de opzegtermijn en de financiële afwikkeling. Hiervoor is belangrijk om bij de bedrijfsbeëindiging rekening te houden met de juridische wetgeving binnen het Nederlandse arbeidsrecht. Je zal goed moeten kijken naar jouw plichten als werkgever en de rechten van jouw werknemers en je laten adviseren door een arbeidsrecht advocaat.
Een bedrijfsbeëindiging is een ingrijpende gebeurtenis die ondersteuning vereist.
Een bedrijfsbeëindiging heeft impact op jouw persoonlijke situatie maar ook op het leven van jouw werknemers en partners.
Ontvang direct duidelijkheid over:
✓ Is er sprake van een transitievergoeding?
✓ Wat zijn de grootste valkuilen?
✓ Advies gesprek van 15 minuten
+ 97% beoordeelt het advies als zeer bruikbaar
Rechten werknemer bij bedrijfsbeëindiging
Bij een bedrijfsbeëindiging in Nederland hebben werknemers bepaalde rechten op basis van het Nederlandse arbeidsrecht. Deze rechten zijn bedoeld om werknemers te beschermen in geval van ontslag of bedrijfssluiting.
Hier zijn enkele van de belangrijkste rechten bij bedrijfsbeëindiging:
- Opzegtermijn
- Transitievergoeding
- Informatie en consultatie
- Recht op bezwaar
Opzegtermijn
Werknemers hebben recht op een wettelijke opzegtermijn. De lengte van deze termijn is afhankelijk van de duur van het dienstverband. Tijdens deze periode moet het loon worden doorbetaald.
Transitievergoeding
Bij ontslag wegens bedrijfsbeëindiging hebben werknemers meestal recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld om de overgang naar een nieuwe baan te vergemakkelijken en is afhankelijk van het aantal dienstjaren.
Informatie en consultatie
Werknemers hebben recht op duidelijke informatie over de redenen voor de bedrijfsbeëindiging en de gevolgen daarvan. Bij collectief ontslag moet er ook consultatie met de werknemers of hun vertegenwoordigers plaatsvinden.
Recht op bezwaar
Werknemers hebben het recht om bezwaar te maken tegen hun ontslag. Ze kunnen zich tot het UWV of de kantonrechter wenden als ze het niet eens zijn met de ontslagredenen.
Rechten werknemer bij bedrijfsbeëindiging bij grotere bedrijven
Bij grotere bedrijven is er vaak een sociaal plan opgesteld en is het mogelijk om collectief ontslag aan te vragen bij het UWV. Van collectief ontslag is sprake als 20 of meer medewerkers binnen drie maanden hun ontslag krijgen. Ook moeten deze werknemers in één werkgebied werken. Je kunt meer lezen over collectief ontslag op de website van de Rijksoverheid.
Collectief ontslag
Als er sprake is van collectief ontslag (ontslag van een groot aantal werknemers binnen een korte periode), dan zijn er specifieke regels van toepassing. De werkgever moet dit melden bij het UWV en er zijn regels voor overleg met werknemers of hun vertegenwoordigers.
Sociaal plan
In veel gevallen wordt er een sociaal plan opgesteld, vooral bij grotere bedrijven. Dit plan bevat vaak afspraken over aanvullende vergoedingen, hulp bij het vinden van een nieuwe baan, omscholing, en andere maatregelen om de gevolgen van de bedrijfsbeëindiging voor werknemers te verzachten.
Bedrijfsbeëindiging transitievergoeding
Als je een bedrijf beëindigt zal je rekening moeten houden met een een ontslagvergoeding. De ontslagvergoeding, vaak transitievergoeding genoemd, wordt bepaald op basis van wettelijke criteria. Deze vergoeding is bedoeld om de overgang naar een nieuwe baan te vergemakkelijken voor werknemers die worden ontslagen. De hoogte van de ontslagvergoeding bij een bedrijfsbeëindiging hangt onder andere af van volgende criteria:
- Aantal dienstjaren
- Maandsalaris
- Leeftijd van de werknemer
De standaardberekening voor de transitievergoeding is als volgt:
- Voor elk jaar dat de werknemer in dienst is geweest, ontvangt hij/zij een vergoeding gelijk aan 1/3 van het maandsalaris.
- Voor dienstjaren na het bereiken van de 10 jaar in dienst, kan de vergoeding hoger zijn, afhankelijk van de leeftijd van de werknemer en de grootte van het bedrijf.
Vaststellingsovereenkomst bij het stoppen van jouw onderneming
In de vaststellingsovereenkomst worden onder meer afspraken vastgelegd over de opzegtermijn, de finale financiële afwikkeling, het concurrentiebeding en de vergoeding bij beëindiging van het dienstverband.
Juridische hulp nodig bij het stoppen van jouw bedrijf met personeel?
Zoutberg & Zoutberg Advocaten is het advocatenkantoor met de focus op ondernemers. We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we samen jouw situatie kunnen beoordelen en ongewenste verassingen kunnen voorkomen.